Představa středověku je navždy spojena také s alchymisty a jejich hledáním elixíru života a mládí, kamenem mudrců, a výrobou zlata. Nalezení těchto substancí byl snad největší sen středověkých, ale i novověkých alchymistů. Jejich nekonečné pokusy získat látku, která by lidstvu zajistila trvalý a nekonečný život, se celými dějinami táhnou jako červená nit.
prvky země
 Lidstvo mělo vždy po tisíciletí strach ze stáří a z následné smrti. Mnozí z lidí toužili, a stále touží být věčně mladí a navždy nesmrtelní. Právě tento strach lidstva ze staroby a také z nevyhnutelné smrti živil v minulosti i řadu alchymistů. Někteří z nich však byli především neuvěřitelnými šarlatány a podvodníky. Zrovna tak se mnoho alchymistů snažilo přijít na způsob, jak proměnit jakýkoliv materiál ve zlato.
kuchyň čarodějnice

Kámen mudrců

Svatým grálem všech středověkých alchymistů bylo hledání známého ale i záhadného kamene mudrců. Tato vysněná, ale nedosažitelná látka měla mít neuvěřitelné a netušené transmutační účinky. Kámen mudrců měl být v představách všech alchymistů rovněž medikamentem, který by měl pomoci lidstvu vyléčit všechny choroby světa.
·         Jistý francouzský alchymista Arnold Villanov, který žil ve třináctém století, popisoval kámen mudrců jako něco, co: Uzdravuje veškeré nemoci, povzbuzuje srdce, zvlažuje a osvobozuje průdušky. Léčí za den nemoc, která by trvala měsíc, ve dvanácti dnech nemoc, která by trvala rok a delší nemoc léčí za měsíc. Starcům pak vrací mládí.
drcení bylinek

Elixír života a mládí

Hledání elixíru života bylo zasvěceno i mnoha mudrcům již ve starověkém Egyptě. Z tohoto období pocházejí též desítky zaručených a osvědčených receptů, jak si zajistit trvalé mládí. Některé z těchto receptů zkoušela využívat i proslulá královna Kleopatra, která se například ráda koupala v lázni z oslího mléka a medu.